Blog Post

Leren paardrijden

11 juli 2024

Leren paardrijden doe je op het paard, toch?

Paardrijden is een kunst

Nee! Paardrijden is een kunst, rijkunst. Om je daar op voor te bereiden, voor je eigen veiligheid en voor je oersterke basisbalans en vaardigheden doe je dat naast het paard en niet erop. Klinkt gek, want tja waar anders dan op een paardenrug kan je leren paardrijden.


Je ziet jezelf al langs de vloedlijn galopperen, te paard, of samen over een boomstam of andere hindernis springen of misschien vele kilometers te paard tijdens een endurance wedstrijd. Zonder zadel of met barebackpad te paard is voor velen een ideaal plaatje.


Je wilt leren paardrijden. Velen beginnen op een manege, want daar kan je een uur een paard huren en paardrijles krijgen. Je stapt op en na een uur stap je weer af. Met of zonder kont pijn en stram en stijf lijf van de (in)spanning en spannende (bijna) val momenten, maar och je hebt genoten daar bovenop het paard, tussen de oren doorkijkend. Samen eventjes een. Het gevoel is niet te evenaren. Je blijft in principe zitten. Je valt niet door de mand gezien het paard 4 benen heeft en de rug redelijk horizontaal blijft. Niks aan het handje.


Pijn, spanning en misschien zelfs angst

Pijn, spanning en angst wil je zo veel mogelijk voorkomen of herstellen. Je wilt jezelf heel houden, en ook zeker het paard zelf. Overbelasting van ruiter en paard komt veel voor bij beginners, maar ook zeker bij gevorderde en wedstrijd ruiters.


Het stuiteren op het paard en je benen als strak omspannen wasknijpers om de buik van het paard geeft ruis op de lijn. Je paard doet wat jij wilt niet. Jij gaf een onbedoeld en onbewust seintje (of groot alarm sein) waarop het paard afgaat. Er is miscommunicatie. Soms gaat het paard links terwijl je naar rechts had gedacht en raak je je balans kwijt. Je kunt je nog net aan de manen vasthouden en erop blijven zitten. Soms escaleert de miscommunicatie en wilt jouw paard of pony je eraf hebben. Je wordt gelanceerd.


Oersterke basisbalans

De wat minder duidelijke probleempjes zijn dat het paard zelf ook zijn scheefheid heeft en jullie samen ongemerkt richting een blessure gaan. Ook het herstel na operatie, trauma of bevalling maakt het herstellen van je balans en coördinatie van groot belang om weer terug in het zadel te komen. Voor die broodnodige oersterke basisbalans en ruitergevoel wil je investeren in je vaardigheden waardoor je het fijn hebt voor jezelf en je paard en next level kunt gaan als ruiter. Kies daarom (ook) voor training naast het paard.  


Seatbuilder voorloper

Wist je dat ze dat vroeger ook al deden? Zie de foto van de voorloper van de Seatbuilder! Lang niet gek dus om (ook) naast het paard je ruitertechniek en ruitergevoel te trainen. Dit helpt je je lichaam bewust en efficiënt in te zetten, het versterkt je rompstabiliteit en hersteld je krachtbalans en creëert zelfvertrouwen en plezier!


Zelfverzekerd te paard, zonder angst te pony door je motoriek te verfijnen op de Seatbuilder.


Al 10+ jaar bewijst de Seatbuilder dit al!


Volgt zelf ook een training of huur een Seatbuilder!


Sportieve groetjes,

Yvonne


#ruiterbalans #ruitertraining #motoriek #angst #spanning #valangst #feldenkrais #horizontalebalans #verticalebalans #bewustwording #nextlevel #seatbuilder #seatbuildertraining #equilibra #equilibramethode

6 augustus 2024
Als dit zo blijft, dan ga ik m'n paard verkopen.
3 juli 2024
Veilig paardrijden
29 mei 2024
Volg je eigen wijsheid
4 april 2024
Lage rugpijn veel voorkomend bij ruiters
Share by: